Kardio vs. painonnosto: Etkö ole varma, kumpi toimii painonpudotuksessa? Tässä on painonpudotuksen kardio- ja voimaharjoittelun edut ja haitat, jotka auttavat sinua valitsemaan.
Säännöllinen liikunta on tärkeä rooli painonhallinnassa. Se auttaa parantamaan aineenvaihduntaa, polttamaan kaloreita ja edistämään painonpudotusta. Harjoittelu luo kalorivajetta, mikä on välttämätöntä laihduttamiseen. Treenit lisäävät myös vähärasvaisen lihasmassan määrää, mikä tehostaa aineenvaihduntaa ja kalorienpolttoa myös levossa. Kaikki harjoitukset eivät kuitenkaan edistä painonpudotusta samalla tavalla. Parhaillaan käydään keskustelua siitä, onko sydän tai painonnosto parempi painonpudotuksessa. Monet ihmiset ajattelevat, että kardioharjoitukset auttavat vähentämään rasvaa, kun taas voimaharjoittelu auttaa lisäämään lihasta. Mutta totuus on, että painonnosto on tehokas tapa laihduttaa ja sillä on joitain etuja kardioharjoitteluun verrattuna. Joten auttaaksemme sinua päättämään kardio- ja painonnostossa, tässä on kaikki edut ja haitat, jotka auttavat sinua päättämään sinulle parhaiten sopivan.
Kardio vs. painonnosto: plussat ja miinukset
Tässä on painonpudotuksen kardio- ja painonnoston edut ja haitat.
Mikä on kardiotreeni?
Kardioharjoittelu, jota usein kutsutaan aerobiseksi harjoitukseksi, on mitä tahansa rytmistä toimintaa, joka nostaa sykettäsi halutulle sykealueelle. Se auttaa myös polttamaan kaloreita helposti ja tehokkaasti. Yleisimpiä kardioharjoituksia ovat uinti, pyöräily ja kävely. Mutta jopa yksinkertaiset kotityöt, kuten lakaisu ja imurointi, lasketaan aerobiseksi tai kardioharjoitteeksi.
Kardioharjoittelun edut
1. Auttaa laihtumaan
“Kardiotreeni auttaa painonpudotuksessa polttamalla kaloreita ja rasvaa tehokkaasti muihin harjoituksiin verrattuna”, sanoo kuntovalmentaja tohtori Mickey Mehta.
Lisäksi sydän- ja verisuoniharjoitus polttaa enemmän kaloreita minuutissa kuin voimaharjoittelu, koska intensiteetti on jatkuvaa. Tästä syystä painonpudotukseen tarkoitettujen sydänharjoitusten tekeminen voi auttaa vähentämään kehon rasvaa.
Lue myös

Kuitenkin tavoitteestasi riippuen valitsemasi kardiotyyppi on ratkaiseva:
- Matalaintensiteettinen vakaan tilan kardio eli LISS sopii erinomaisesti aloittelijoille ja voi auttaa irrottamaan itsepäistä kehon rasvaa. Se sopii erityisesti ihmisille, joilla on korkeat painonpudotustavoitteet.
- Korkean intensiteetin intervalliharjoittelu eli HIIT on tehokkain tapa polttaa rasvaa samalla kun ylläpitää lihasmassaa ja edistää rasvaa polttavien entsyymien tuotantoa.

2. Parantaa unen laatua
Kardioharjoittelu auttaa parantamaan unen laatua, erityisesti kohtalaisen tai intensiivisen harjoituksen aikana, kuten PLOS One Organization -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin.
3. Parantaa seksuaaliterveyttä
Journal of Sexual Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan sydänharjoitukset parantavat seksielämääsi nostamalla kehosi kiihottumiskynnystä, parantamalla minäkuvaasi ja ehkä jopa auttamaan huumeiden aiheuttaman seksuaalisen toimintahäiriön hoidossa.
4. Pitää stressin loitolla
Kardiotreenit vähentävät stressiä, osittain vahvistamalla kykyäsi käsitellä ongelmia rakentavasti, avoimessa tieteellisessä tutkimuslehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan.
5. Parantaa sydämen terveyttä
Kardioharjoittelu auttaa vahvistamaan sydäntä, joten sen ei tarvitse työskennellä niin kovasti veren pumppaamiseksi.
Kardioharjoittelun huonot puolet
1. Sinulla on jatkuvaa kipua
Liiallinen harjoittelu voi aiheuttaa vammoja, kuten mikä tahansa muukin harjoittelu. Ne voivat olla pieniä tai suuria nimellisarvoja. Pyrimme usein sivuuttamaan pienet epämukavuudet, mutta kaikista kivuista tulee ilmoittaa välittömästi valmentajalle tai fysioterapeutille.
2. Hidastaa aineenvaihduntaa
Liiallinen kardio aiheuttaa lihasten menetystä, mikä hidastaa aineenvaihduntaa, mikä tarkoittaa, että kehosi kyky polttaa rasvaa hidastuu. Painonpudotuksen etenemisesi ei ole niin nopeaa kuin ennen – mikä ei ole hyvä asia jollekulle, joka yrittää laihtua.
3. Sykesi ei hidastu
Jos tarkistat leposykkeesi heräämisen jälkeen ja se pysyy korkeana 4–5 päivää peräkkäin, se voi olla vakava merkki liiallisesta harjoittelusta.
Mitä painonnosto on?
Kehonrakennus tai painonnosto on eräänlainen fyysinen harjoittelu, jonka päätavoitteena on lisätä voimaa ja lihasmassaa käyttämällä painotettuja laitteita, kuten tankoja ja tankoja tai painokoneita, kuten painosarjoja. Lisäksi se voi vahvistaa lihaksia, lisätä voimaa ja parantaa yleistä terveyttä. Lihaksesi kokevat pieniä repeämiä painoharjoittelun aikana, jotka sitten paranevat tuottaen vahvempia, ohuempia lihaksia.
Kehonrakennuksen edut
1. Auttaa laihtumaan
Kun laihdut, saatat menettää myös lihasmassaa. Sinun tulee sisällyttää voimaharjoittelu kuntoiluun, koska lihakset tukevat ja vahvistavat kehoasi. Laihduttaessa meillä on taipumus menettää lihasmassaa ja on parasta luonnollisesti haluta säilyttää sitä mahdollisimman paljon. Lisäksi lihasmassasi voi vaikuttaa perusaineenvaihduntaan, mikä puolestaan vaikuttaa levossa polttamiesi kalorien määrään.
Liikuntaharjoitukset ovat todiste siitä, että voit kasvattaa lihaksia pelkällä kehonpainollasi, mutta mitä enemmän lihaksesi kokee stressiä (vastusta), sitä kovemmin niiden on työskenneltävä ja sitä nopeammin ne kasvavat.
2. Vahvistaa luita
Luuntiheys alkaa heikentyä 30 ikävuoden jälkeen. Voiman käyttäminen luihin pitää ne vahvoina ja auttaa vähentämään loukkaantumisriskiä.
3. Vähentää stressiä ja ahdistusta
Karger Neuropsychobiology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan voimaharjoittelut voivat auttaa vähentämään masennuksen oireita. Sen itseluottamuksen lisäksi, joka syntyy konkreettisten muutosten näkemisestä taidoissasi ja fyysisessä ulkonäössäsi, painojen nostaminen vapauttaa mielialaa parantavia endorfiineja, jotka voivat vähentää ahdistusta ja parantaa mielenterveyttä.

4. Parantaa tasapainoa
Jalkojen ja ydinlihasten pitäminen terveinä auttaa estämään heikkoja, horjuvia raajoja. Iän myötä voimaharjoittelu voi auttaa meitä pysymään vakaammin jaloissamme ja vähentämään kaatumisriskiä. Lisäksi se voi auttaa korjaamaan fyysistä epätasapainoa; Esimerkiksi jos toinen käsi on vahvempi kuin toinen, voit parantaa heikompaa raajaa harjoittelemalla sitä.
5. Parempi ryhti
Voit parantaa ryhtiäsi ja asentoasi vahvistamalla selkääsi, hartiaasi ja keskivartaloasi säännöllisellä painoharjoittelulla, joka kohdistuu koko kehoon. Tämä auttaa sinua istumaan ja seisomaan suorimmin.
Kehonrakennuksen haitat
1. Huono painonnostotekniikka
Painojen väärin nostaminen voi johtaa nyrjähdyksiin, murtumiin ja muihin ongelmiin. Olitpa aloittelija tai kokenut nostaja, muista käyttää oikeaa muotoa ja nostotekniikoita, jotta et vahingoita itseäsi tai muita lähelläsi olevia.
2. Liikaa painonnostoa
Älä liioittele, vaikka kunnioittaen halua siirtyä nopeasti raskaampien painojen nostamiseen ja vahvaa intoa voimaharjoitteluun. Anna itsellesi aikaa, jonka tarvitset tottuaksesi raskaampien painojen nostamiseen. On tärkeää välttää selkäongelmia ja muita traumoja, jotka johtuvat liiallisen painon nostamisesta.
3. Ei lämmittelyjä
Lämmittely on tärkeää, jotta kehosi valmistetaan painonnostossa, kuten minkä tahansa muunkin harjoituksen yhteydessä. Lihakset eivät ole valmiita tukemaan painoa, jota yrität siirtää, kun et lämmitä, mikä voi johtaa loukkaantumiseen.
Mikä on paras tapa laihtua, harrastaa kardioa tai nostaa painoja?
Painoharjoittelu on parasta lihasmassan kasvattamiseksi ja rasvan pudottamiseksi. Kardio puolestaan vaikuttaa painonpudotukseen, parantaa sydän- ja verisuoniterveyttä ja paljastaa lihaksiasi. Ihanteellinen painonpudotusstrategia on siis tehdä erilaisia molempia joka viikko, jos haluat kiinteyttää kehoasi ja muotoilla lihaksiasi.