Alzheimerin tauti etenee ajan myötä ja on parantumaton. Tehokas viestintä voi auttaa potilaita elämään merkityksellistä elämää.
Ikä on yksi tärkeimmistä Alzheimerin taudin riskitekijöistä, ja tästä sairaudesta kärsivien ihmisten osuus kasvaa merkittävästi vuosien mittaan. Yhdysvalloissa sijaitsevan Alzheimer’s Associationin mukaan Alzheimerin tautia sairastavien 65–74-vuotiaiden ihmisten osuus on viisi prosenttia. Tämä luku nousee 13,1 prosenttiin 75–84-vuotiaiden välillä ja 33,3 prosenttiin 85-vuotiaiden ja sitä vanhempien välillä. Alzheimerin tautia sairastavat potilaat kokevat muistin menetystä, vaikeuksia ratkaista ongelmia, kielivaikeuksia ja tunteita suunnattomaksi; ja tarvitsevat lisähoitoa kotona. Alzheimerin tautia sairastavan potilaan hoitajan rooli on olennainen ja tehokas viestintä on välttämätöntä. Joten joidenkin vihjeiden oppiminen Alzheimer-potilaan kanssa kommunikointiin voi olla hyvä idea.
Neurologi tohtori Balaji ja psykiatri tohtori Shivangini Singh kertovat Health Shotsille tehokkaista viestintästrategioista Alzheimerin tautia sairastavien potilaiden hoidossa.
Mikä on Alzheimerin tauti?
Kun henkilöllä on Alzheimerin tauti, se tarkoittaa yleensä aivoissa olevaa ongelmaa, joka vaikeuttaa ihmisten muistamista, selkeää ajattelua ja normaalia toimintaa. “Tämä etenevä aivosairaus häiritsee ihmisen muistia, ajattelua ja käyttäytymistä. Se pahenee asteittain ajan myötä, ja alkaa usein lievästä muistin menetyksestä ja johtaa lopulta vakaviin päivittäisen toiminnan heikkenemiseen”, sanoo tohtori Balaji.
Lue lisää Alzheimerin taudista täältä.

Alzheimerin tautia sairastavien potilaiden päivittäiset haasteet
Tässä on joitain yleisiä Alzheimerin taudin oireita:
Lue myös

1. Muistin menetys
Potilaiden on vaikea muistaa uutta tietoa. Heillä on tapana unohtaa viimeaikaiset tapahtumat tai keskustelut, tämä tapahtuu aluksi.
2. Vaikeudet ratkaista ongelmia
Potilaiden on vaikea ymmärtää asioita tai tehdä suunnitelmia.
3. Hämmennys ajasta tai paikasta
Potilaat eivät tiedä tarkalleen, mikä päivä on tai missä he ovat.
4. Mielialan tai persoonallisuuden muutokset
Potilaat tuntevat yhtäkkiä järkyttynyttä tai ahdistunutta, mielialan vaihteluita, kiinnostuksen menetystä toimintaan, vaeltelua.
5. Ongelmia päivittäisten tehtävien kanssa
Alzheimerin tautia sairastavilla potilailla on vaikeuksia suorittaa yksinkertaisia tehtäviä, kuten ruoanlaitto tai pukeutuminen. Tämä tapahtuu yleensä myöhemmissä vaiheissa.
Valitse sinua kiinnostavat aiheet ja anna meidän muokata syötteesi.
PERSONOISTA NYT
Lue myös: Alzheimerin tauti: merkkejä siitä, että vanhimmat saattavat kärsiä siitä
Alzheimerin tauti ei vaikuta vain muistiin, vaan myös ihmisen ajattelukykyyn, kommunikaatiokykyyn, itsehoitotaitoon ja käyttäytymiseen ajan myötä. “Tämä on asteittainen prosessi, johon ei ole tällä hetkellä saatavilla parannuskeinoa. Siksi elämäntapojen ja käyttäytymisen muutokset ovat avain parempaan reagointiin ja parantamiseen. Tehokas viestintä voi parantaa merkittävästi potilaan elämänlaatua”, sanoo tohtori Singh.
Kuinka kommunikoida Alzheimerin potilaiden kanssa?
1. Muuta lähestymistapaasi
On erittäin tärkeää, että hoitaja pitää katsekontaktia koko ajan puhuessaan Alzheimerin tautia sairastavan potilaan kanssa. Muista myös puhua henkilö nimellä. “Huomion kiinnittäminen kehonkieleen, äänensävyyn ja tapaan, jolla katsotte toista ihmistä, on tärkeää kommunikoitaessa Alzheimerin tautia sairastavan potilaan kanssa”, sanoo tohtori Singh.
2. Vuorovaikutukset
Hyvä vuorovaikutus on avain tehokkaaseen viestintään Alzheimer-potilaan kanssa. Kannusta kaksisuuntaiseen vuoropuheluun niin kauan kuin voit. “Muista myös käyttää ei-verbaalisia vihjeitä, kuten kevyttä kosketusta, puheen lisäksi”, sanoo tohtori Singh.
3. Ole empaattinen
Toimi ystävällisesti, välittävästi ja suoraan. Kun puhut Alzheimerin potilaalle, pidä kiinni hänen kädestä. Vaikka henkilöllä on vaikeuksia ymmärtää, on erittäin tärkeää, että hoitaja on vastaanottavainen hänen huolenaiheisiinsa. “Anna potilaan tehdä mitä tahansa päätöksiä, joita hän voi tehdä. Jos Alzheimerin tautia sairastava potilas suuttuu, hoitajan tulee muistaa olla kärsivällinen. Älä koskaan unohda, että se on sairaus, joka “puhuu” tällaisten riitojen aikana”, selittää tohtori Singh.
4. Puhu tehokkaasti
Kun olet vuorovaikutuksessa Alzheimerin potilaan kanssa, ole suora ja täsmällinen keskustelussasi. Varmista, että annat selkeät ja yksityiskohtaiset ohjeet. ”Muista toistaa ohjeet tarvittaessa ja varaa itsellesi lisäaikaa vastauksen kuulemiseen. Yritä välttää häiritsemästä heitä tai puhumasta heille vauvan äänellä tai puhumasta heille”, tohtori Singh sanoo.
5. Käytä resursseja
On erittäin tärkeää auttaa Alzheimerin tautia sairastavia tuntemaan yhteyksiä. “Voit vapaasti näyttää potilaille valokuvia tai muita tuttuja vihjeitä keskustelun tehostamiseksi”, sanoo tohtori Singh. Se myös auttaa heitä stimuloimaan aivojaan, parantamaan muistiaan ja pidentämään kognitiivisia kykyjään.

Miten tauti etenee?
Alzheimerin tauti etenee eri vaiheissa, joista kullekin on ominaista erityiset oireet ja heikentymistasot. “Alkuvaiheessa yksilöillä voi esiintyä pieniä muistihäiriöitä ja hienoisia muutoksia kognitiivisissa toiminnoissa. Kun sairaus etenee keskivaiheeseen, muistin menetys tulee selvemmäksi, ja siihen liittyy lisääntynyt hämmennys ja vaikeus tehtävissä, kuten suunnittelussa ja organisoinnissa”, sanoo tohtori Balaji. Pitkälle edenneissä vaiheissa esiintyy vakavaa kognitiivista heikkenemistä, mikä johtaa syvään muistin menetyksiin, kuten perheenjäsenten nimien ja arkipäivän esineiden unohtamiseen, sanallisen kommunikoinnin menettämiseen ja muiden turvautumiseen päivittäisessä hoidossa.
Kuinka kauan ihminen voi elää Alzheimerin taudin kanssa?
Ihmiset voivat elää Alzheimerin taudin kanssa eri pituisia aikoja. “Keskimäärin diagnoosin jälkeen kestää noin 4-8 vuotta. Mutta toiset elävät pidempään, toiset lyhyemmin. Se riippuu monista tekijöistä, kuten iästä ja yleisestä terveydentilasta”, sanoo tohtori Balaji. Hoidon laadulla, sairaanhoidon saatavuudella ja omaishoitajien tuella on myös tärkeä rooli eliniän odotteen määrittelyssä.