Kuinka hallita iskiaskipua raskauden aikana?

Iskiaskipu raskauden aikana on yleistä naisilla myöhemmin tänä aikana. Sen oireista sen käsittelemiseen, tässä on kaikki, mitä sinun tulee tietää siitä.

Raskaus on maaginen matka täynnä odotusta ja jännitystä, kun uusi elämä kukoistaa hänen sisällään. Tämä on kuitenkin myös aika, jolloin raskaana olevilla naisilla tapahtuu merkittäviä anatomisia, fysiologisia ja biokemiallisia muutoksia, jotka ovat välttämättömiä kehittyvän sikiön kasvulle. Tiesitkö, että nainen lihoaa 5-10 kiloa normaalin raskauden aikana? Ylimääräinen paino voi johtaa tiettyihin tuki- ja liikuntaelinongelmiin, kuten iskiashermokipuun. Lue eteenpäin saadaksesi selville, kuinka iskiaskipu raskauden aikana vaikuttaa sekä äidin että vauvan terveyteen.

Mikä on iskias?

Kun naisen keho käy läpi niin monia hormonaalisia muutoksia raskauden aikana, se voi johtaa moniin tuki- ja liikuntaelimiin liittyviin ongelmiin, mukaan lukien suora vatsan diastasis, alaselän kipu, lantion epämukavuus, rannekanavaoireyhtymä ja meralgia paresthetica. Joissakin tapauksissa potilas kärsii selkäkivusta, johon liittyy pistelyä, joka säteilee reiden takaosaan ja voi ulottua polven alapuolelle. Tätä kipua kutsutaan iskiashermokivuksi, joka tunnetaan myös nimellä iskias.
Iskias kuvaa kokoelman oireita, mukaan lukien säteilevä kipu alaselässä. Tämän tyyppisen kivun aiheuttaa yleensä ärtynyt, puristuksiin jäänyt tai tulehtunut iskiashermo.

selkäkipu raskauden aikana
Noudata näitä yksinkertaisia ​​menetelmiä lievittääksesi jännitystä selässäsi ja niskassasi. Kuvan tarjoaa: Shutterstock

Mikä aiheuttaa iskiashermokipua raskaana oleville naisille?

1. Välilevytyrä

Yksi yleisimmistä iskiashermokivun syistä raskauden aikana on selkäranka tai välilevytyrä. Tämä ei-raskaana olevien naisten tila voi lisätä iskiasriskiä raskauden aikana. Alaselän levytyrä vaikuttaa selkärangan hermojuuriin. Vaikka tämä voi johtaa iskiasin, se on harvinainen ilmiö ja sitä voi esiintyä yhdessä 10 000:sta raskaudesta (alle 1 %) Journal of Medicine and Life -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan.

2. Muutokset kehossa

Raskaana olevan naisen keho alkaa rentoutua valmistautuakseen synnytykseen. Löystyneet nivelsiteet ja kehittyvä kohtu voivat painaa iskiashermoa ja aiheuttaa ampuvaa kipua jaloissa. Koska iskiashermo on sijoitettu sikiön pään ja lantion reunan väliin, raskaana olevilla naisilla voi esiintyä iskias myöhemmin raskauden aikana.

3. Sikiön paino

Yksi muista syistä, miksi saatat kehittää iskiashermokipua raskauden aikana, on, kun vauvasi alkaa lihoa ylimääräisiä kiloja. Kehittyvän sikiön ja kohdun kasvava paino voi lisätä iskiashermoon lisäpainetta, mikä voi johtaa ongelmaan.

Lue myös

Tee synnytyssuunnitelma?  Tässä vinkkejä tuleville äideille

Lue myös: Elämäntyylisi ennen raskautta voi vaikuttaa sikiösi terveyteen

Kuinka tunnistaa iskiashermokipu raskauden aikana?

Tyypillisesti kipu alkaa pakara-alueelta ja leviää jalan takaosaan, jalan sivupuolelle ja reiden takaosaan. Iskiashermokipu tuntuu ampuvan kivulta, jotain sähköiskun kaltaista. Se voi myös aiheuttaa jonkin verran epämukavuutta ja puutumista. Iskiashermon epämukavuus on erittäin yleistä raskauden aikana. Suurin osa raskaana olevista naisista kokee iskias vähintään kerran raskauden aikana.

Tietyt toiminnot, kuten yskiminen tai aivastelu, voivat pahentaa kipua, koska ne lisäävät intraperitoneaalista painetta. Kipua aiheuttavia aktiviteetteja ovat istuminen, taipuminen, seisominen pitkiä aikoja ja istuma-asennosta nouseminen.

Takaosan lantion kipu voi tuntua iskiashermokivulta raskauden aikana

Yleinen raskauskiputyyppi on takalantion kipu (lantiovyökipu), joka voi aiheuttaa iskiasin kaltaisia ​​oireita. Lantion takakipu on yleistä raskauden aikana ja voi koskea jopa 76 % raskaana olevista naisista

Kuinka hallita iskiashermokipua raskauden aikana?

Iskias raskauden aikana voidaan vähentää useilla kotihoitokeinoilla, mukaan lukien:

Valitse sinua kiinnostavat aiheet ja anna meidän muokata syötteesi.

PERSONOISTA NYT

1. Käytä jäähoitoa

Kun iskias on akuutti, jäähoito voi auttaa tuettamaan kipua ja tarjoamaan välitöntä oireiden lievitystä. Jäähoito vähentää kipusignaaleja, vähentää verenkiertoa ja auttaa lievittämään tulehdusta.

2. Lämpöhoito voi auttaa

Kroonisen tai toistuvan iskiasin tapauksessa kokeile lämpöhoitoa. Lämmön käyttö auttaa laajentamaan verisuonia, parantamaan verenkiertoa ja ravitsemuskiertoa sekä vähentämään lihaskipuja, mikä edistää paranemisprosessia.

3. Tee lyhyitä kävelylenkkejä

Lyhyiden matkojen kävely voi parantaa alaselän toimintaa ja vakautta. Jos et ole koskaan ennen harjoitellut, aloita 5 minuutin kävelyllä ja harjoittele 10 minuuttia joka viikko. Ylirasituksen estäminen ja nesteytyksen ylläpitäminen ovat ratkaisevan tärkeitä, koska ne voivat johtaa vaikeuksiin.

4. Vaihda nukkumisasentoa

Kipua vastakkaisella puolella makaaminen voi auttaa lievittämään iskiashermon painetta. Yritä nukkua tässä asennossa lievittääksesi kipua entisestään.

raskaana oleva nainen nukkuu
Nukkumisasennon vaihtaminen auttaa hallitsemaan iskiaskipua raskauden aikana. Kuva: Adobe stock

5. Suorita raskausturvallisia venyttelyjä ja harjoituksia

Useita venyttely- ja vahvistusharjoituksia voi tehdä turvallisesti raskauden aikana. Ota yhteyttä lääkäriisi tai fysioterapeuttiin aloittaaksesi raskausystävällisen kotikuntoohjelman. Harjoitus tukee ja rohkaisee hyvää ryhtiä, mikä on välttämätöntä alaselän tarpeettoman rasituksen välttämiseksi, erityisesti raskauden aikana.

Lue myös: 5 joogavenytystä, jotka auttavat odottavia äitejä pääsemään eroon vakavista selkäkivuista

Muista asioita, jos koet iskiaskipua raskauden aikana

  • Vältä seisomista pitkiä aikoja epämukavuuden vähentämiseksi. Jos joudut seisomaan pidemmän aikaa, kokeile nostaa toista jalkaa ja asettaa se laatikolle tai jalkatuelle.
  • Älä nosta raskaita esineitä, koska se painaa alaselkääsi ja pahentaa kipua ja epämukavuutta.
  • Vältä istumasta pitkiä aikoja. Muista pitää kävelytaukoa, jos työskentelet toimistossa.
  • Yritä rajoittaa liikaa taivuttamista tai vääntämistä, koska se voi myös pahentaa ongelmaa.
  • Vältä tekemästä kaikenlaisia ​​selkää ja sydäntä vahvistavia harjoituksia. Tee vain raskausturvallisia venyttelyjä ja harjoituksia. Keskustele fysioterapeutin tai lääkärin kanssa raskausvaiheesi mukaan räätälöidyn kotiharjoitusohjelman aloittamisesta.
  • Sinun tulee keskustella kaikista uusista hoidoista, mukaan lukien suun kautta annettavat tai paikalliset lääkkeet, lääkärin kanssa ennen sen käyttöä sikiön kasvuun kohdistuvien sivuvaikutusten riskin vähentämiseksi.

Muista olla erityisen varovainen raskauden aikana terveytesi ja vauvasi kehityksen vuoksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *