Seksuaalinen häirintä on yleisempää kuin uskotkaan, ja paras tapa estää se on valmistautua. Tässä on joitain tapoja torjua seksuaalista häirintää.
Ruuhkaisessa kaupungissa, jossa autot liikkuvat tuulen tahdissa, Ritika Malhar (nimi muutettu) yritti päästä yliopistoon, kun hän yhtäkkiä huomasi, että mies osoitti häntä kadun toisella puolella. Ennen kuin hän pystyi voittamaan tämän traumaattisen kokemuksen, muutama päivä myöhemmin tapahtui toinen tapaus. Matkustellessaan kotikaupunkiinsa hän tunsi tunkeilevan käden koskettavan häntä sopimattomasti julkisella paikalla, mikä lähetti vielä enemmän vilunväristyksiä pitkin hänen selkärankaa. Hän jäätyi sillä hetkellä ja ihmetteli myöhemmin: “Teinkö jotain väärin?” Tämä on yksi monista seksuaalisen häirinnän tapauksista, joita naisiin kohdistuu lähes päivittäin.
Se käden kosketus reidelläsi. Keho, joka painaa epämiellyttävästi. Perintämätön ilme, joka saa sinut tuntemaan olosi epämukavaksi. Nämä ovat käyttäytymismalleja, joita liian monet meistä ovat hylänneet liian kauan vain osana naisena olemista. Mutta sinun on oltava valmis käsittelemään seksuaalista häirintää missä tahansa iässä ja kaikissa elämänvaiheissa.
YK:n yliopiston raportin mukaan 81 % naisista Yhdysvalloissa koki seksuaalista häirintää vuonna 2018, 55 % Euroopan unionissa ja 82 % Euroopassa, Afrikassa, Aasian ja Tyynenmeren alueella, Amerikassa ja arabialueilla.
Intiassa naisiin kohdistuvat rikokset lisääntyivät 3 71 503 tapauksesta vuonna 2020 4 45 256 tapaukseen vuonna 2022 maan National Crime Records Bureau (NCRB) 2022 raportin mukaan. Näistä yleisimmät rikokset ovat aviomiehensä tai sukulaisensa naisiin kohdistuva julmuus, kidnappaukset ja kidnappaukset, naisten pahoinpitely ja raiskaus.

Mitä on seksuaalinen häirintä?
Yhdistyneet Kansakunnat määrittelee seksuaaliseksi häirinnäksi mitä tahansa ei-toivottua seksuaalista kehitystä, seksuaalisten palvelusten pyyntöjä ja muuta seksuaalista sanallista tai fyysistä käyttäytymistä. Tämä voi tapahtua eri paikoissa, kuten työpaikalla, oppilaitoksissa, julkisissa tiloissa tai verkossa. Lisäksi seksuaalinen häirintä ei rajoitu yhteen sukupuoleen ja uhriksi voi joutua kuka tahansa sukupuoli.
Lue myös

Seksuaalinen häirintä ja seksuaalinen hyväksikäyttö: Tiedä ero
Seksuaalinen häirintä on mitä tahansa ei-toivottua ja sopimatonta seksuaalista käytöstä. Tämä ilmenee suullisesti, fyysisesti tai visuaalisesti ja sisältää toimia, kuten ei-toivottuja seksuaalisia kommentteja, edistymistä, seksuaalisten palvelusten pyyntöjä, röyhkeitä vitsejä, eleitä tai mikä tahansa käyttäytyminen, joka saa jonkun tuntemaan olonsa epämukavaksi tai uhkaa häntä hänen sukupuolensa tai seksuaalisuutensa vuoksi.
Toisaalta seksuaalista hyväksikäyttöä pidetään yleensä fyysisenä tekona. Nämä ovat ilman suostumusta tapahtuvaa seksuaalista toimintaa tai toimintaa, joka aiheuttaa vahinkoa tai ahdistusta uhrille. Seksuaalinen hyväksikäyttö on laajempi termi, joka kattaa erilaisia käyttäytymismalleja ei-toivotusta kosketuksesta vakavampiin pahoinpitelymuotoihin. Tämä sisältää raiskauksen, seksuaalisen väkivallan, ei-toivotun kosketuksen, pakottamisen tai kaikenlaisen seksuaalisen toiminnan.
Lue myös: 7 tehokasta tapaa pitää ei-toivotut ajatukset loitolla
Miten seksuaalinen häirintä vaikuttaa ihmisen mielenterveyteen?
Ihmisillä on tapana kirjoittaa tietyt tapaukset kertaluonteisiksi ja ajatella, ettei se toistu, mutta valitettavasti se ahdistaa heitä koko loppuelämänsä. “Seksuaalisella häirinnällä on varmasti vaikutusta yksilön henkiseen hyvinvointiin”, sanoo psykologi tohtori Satish Kumar.
Sashi Rathor (nimi muutettu), nyt 20-vuotias, sanoo: ”Olin 18-vuotias, kun läheinen sukulainen kosketti minua sopimattomasti. Mutta en huutanut enkä huutanut. Jäädyin enkä sanonut sanaakaan. Tätä seurasi sitten hämmennyksen kausi. Luulin, ettei se haittaisi minua edes muutaman kuukauden jälkeen. Mutta olin väärässä. Kuusi kuukautta myöhemmin aloin tuntea voimakasta ahdistusta. Tuolloin valmistauduin lääketieteelliseen pääsykokeeseen ja pelkäsin liikaa edes avatakseni biologian oppikirjaani. Sain vanhempani täyden tuen, mutta mikään heidän sanomistensa tai tekoni ei voinut parantaa oloani.
Valitse sinua kiinnostavat aiheet ja anna meidän muokata syötteesi.
PERSONOISTA NYT
Seksuaalinen häirintä voi aiheuttaa ahdistusta, laukaista paniikkikohtauksia, johtaa masennukseen ja jopa posttraumaattiseen stressihäiriöön. Usein tällaista häirintää kokevat ihmiset voivat kärsiä elinikäisistä mielenterveysongelmista, jos he eivät hae apua mielenterveysalan ammattilaiselta, asiantuntija sanoo.
Voitko voittaa seksuaalisen häirinnän aiheuttaman trauman?
Haluat ehkä piiloutua tältä huolestuttavalta totuudella, mutta se on yhteiskunnassa yleinen ilmiö, johon on puututtava. Koettelemuksestasi vaikeneminen vain pidentää traumaa.
”Ihmiset eivät ymmärrä, että seksuaalisella häirinnällä on pitkäaikaisia seurauksia. Se ei koskaan pysähdy siellä täällä”, Sashi sanoo.
Huomattava määrä seksuaalista häirintää kokevista ihmisistä päättää usein olla paljastamatta koettelemustaan. Mutta heidän on kohdattava nämä kokemukset ja keskusteltava niistä avoimesti. Hiljaisuus yleensä pikemminkin pahentaa tilannetta kuin helpottaa sitä, psykologi neuvoo. Ja siitä puhuminen saattaa auttaa jossain määrin selviytymään traumasta.
Lue myös: Seksuaalisen hyväksikäyttötapauksen jakaminen voi auttaa sinua selviytymään siitä
Kuinka käsitellä seksuaalista häirintää?
Vaikka ei ole oikeaa tai väärää tapaa käsitellä seksuaalista häirintää, on tärkeää lähestyä sitä omaan tahtiisi. Mutta jos haluat tietää, kuinka käsitellä seksuaalista häirintää, etenkin nuorena, tässä on joitain psykologien suosittelemia vinkkejä.
1. Puhu siitä
Seksuaalinen häirintä on traumaattista, ja tunne on vielä pahempi, kun joku tuttusi tekee sen sinulle. Tällaisissa tilanteissa uhri vetäytyy usein tai on haluton ilmaisemaan mitä hänelle tapahtui tai ilmaisemaan tunteitaan. Mutta on tärkeää puhua siitä ja käsitellä tukahdutettuja tunteita mielenterveytesi vuoksi.
2. Ole itsevarma
Itsevarmuus edellyttää, että ilmaiset itsesi avoimesti, ilmaiset tunteesi ja aloitat dialogin kokemuksistasi. Itsevarmoilla on taipumus käsitellä tällaisia tilanteita tehokkaammin. Toisaalta ihmiset, jotka eivät ole itsevarmoja, voivat olla alttiimpia hyväksikäytölle. “Ei” sanomisen oppiminen on olennainen osa itsevarmuutta, vaikka se saattaa aluksi tuntua epämukavalta.
3. Ilmaise vihaa tai turhautumista
Vastaaminen saattaa tuntua liian vaikealta tuolloin, mutta älä anna häirinnän pelotella sinua. Jos kyseessä on joku, jonka tunnet, muista ilmaista hänen tekojensa aiheuttama luottamuksen pettäminen ja emotionaalinen myllerrys. Jos et pysty ilmaisemaan itseäsi heti, käytä aikaa kommunikointiin suullisesti tai kirjoita se muistiin kirjeissä tai sähköposteissa vapauttaaksesi patoutuneita tunteita ja ratkaistaksesi ongelma.
4. Ilmoita viranomaisille
Muista ilmoittaa kiusaajasta asianomaisille viranomaisille tai instituutioille. Sinun on ymmärrettävä, että jonkun on korostettava, kuinka tärkeää on tuoda sellaiset tapaukset julkisuuteen ja ryhtyä asianmukaisiin toimiin rikoksentekijää vastaan.
5. Psykiatrinen hoito voi auttaa
Psykiatrinen hoidon tarve riippuu häirinnän vakavuudesta ja toistumisesta. Alkuarviointi on ratkaisevassa roolissa määritettäessä sopiva toimintatapa. Arvioinnin jälkeen voidaan suunnitella räätälöity lähestymistapa, joka vastaa tehokkaasti yksilön tarpeita, asiantuntija sanoo.

6. Aloita paraneminen ja toipuminen
Sinun on tunnistettava hoitamattoman trauman aiheuttamat psyykkiset ja fyysiset häiriöt, kuten somaattiset sairaudet, kuten selkäkipu, vatsavaivat tai seksuaalinen toimintahäiriö. Voit keskittyä hakeutumaan hoitoon voittaaksesi trauman omaan tahtiisi ja sinulle parhaiten sopivalla toipumisprosessilla.
7. Älä arvostele itseäsi
“Teinkö minä jotain väärin?” Kiusatun ei pidä arvostella itseään, koska se ei ole hänen vikansa. Yksi tapa puuttua tähän on harjoittaa myötätuntoa itseään ja kieltäytyä sisäistämästä syyllisyyttä, mikä antaa itsellesi mahdollisuuden voittaa seksuaalisen häirinnän aiheuttama trauma ja edistyä positiivisesti.
8. Etsi ja tarjoa tukea
Lokakuussa 2017 alkaneesta “Me Too” -hetkestä, joka alkoi lisätä tietoisuutta seksuaalisesta häirinnästä ja hyväksikäytöstä, on tullut maailmanlaajuinen ilmiö, joka on auttanut monia naisia jakamaan kokemuksiaan. On tarpeen rakentaa tällaisia yhteisöjä, jotta uhrit voivat selviytyä ja ahdistelijat joutua vankeiksi.
Meillä kaikilla on luontainen tunne siitä, että tiedämme eron “hyvän” ja “huonon” kontaktin välillä, mutta ei ole helppoa puhua suullisesti siitä, mitä olet kokenut. Se voi olla vaikeaa, mutta se on oikea tapa varmistaa, että myös muut naiset tai tytöt osaavat puolustaa itseään.