Maailman syöpäpäivä: 9 tapaa hoitaa lasten syövästä selviytyneitä

Lapsuuden syövästä selvinneet tarvitsevat lääketieteellistä hoitoa pitkään. Älä jätä kaikkea lääkäreille. Opi Maailman syöpäpäivänä tapoja, joilla vanhemmat voivat huolehtia lasten syövästä selviytyneistä.

Jokainen vanhempi, jonka lapsella on diagnosoitu syöpä, odottaa innokkaasti, että hänen lapsensa voittaa sen. Kun lasten syövän hoito on saatu päätökseen, se tuo suurta iloa. Mutta kun juhlit, saatat myös olla huolissasi syövän palaamisesta. Vaikka kemoterapiaa ei enää ole, seurantahoito on tarpeen. Vie lapsesi jatkossakin lääkäriin tutkimuksiin. Mutta työsi ei lopu tähän. Sinun tulee huolehtia lapsestasi paljon syöpähoidon jälkeen. Maailman syöpäpäivänä, jota vietetään 4. helmikuuta, kerromme sinulle tapoja hoitaa lasten syövästä selviytyneitä.

Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan noin 400 000 0–19-vuotiasta lasta sairastuu syöpään vuosittain. Kattavat palvelut ovat yleisesti saatavilla korkean tulotason maissa, joten yli 80 prosenttia syöpää sairastavista lapsista paranee siellä. Tämä luku on paljon pienempi matala- ja keskituloisissa maissa, joissa alle 30 prosenttia lapsista paranee WHO:n mukaan.

Maailman syöpäpäivä
Maailman syöpäpäivää vietetään helmikuun 4. Kuva: Adobe Stock

Mitkä ovat yleisiä lasten syövän tyyppejä?

Leukemia, aivokasvaimet, neuroblastooma, Wilmsin kasvain (munuaissyöpä), lymfooma ja rabdomyosarkooma ovat joitain yleisiä lasten syöpiä, sanoo vanhempi lääketieteellinen onkologi tohtori Manish Sharma. Vaikka nuorten syövät ovat harvinaisempia kuin aikuisten pahanlaatuiset kasvaimet, ne vaativat silti erikoishoitoa. Lääketieteellisen tutkimuksen edistyminen parantaa edelleen nuorten syöpää sairastavien ihmisten ennustetta.

Mitä vanhemmat voivat odottaa lasten syövästä selviytyneiden seurantakäynneillä?

Lapsuuden syövästä selviytyneiden vanhemmat voivat odottaa tapaamisilla rutiinitarkastuksia, hoidon sivuvaikutusten seurantaa ja keskusteluja lapsen yleisestä terveydestä ja hyvinvoinnista. Näihin tapaamisiin sisältyy usein seulontoja mahdollisten sivuvaikutusten, kuten elinten vajaatoiminnan tai toissijaisten pahanlaatuisten kasvainten, varalta. Vanhempien tulee olla valmiita keskustelemaan lastensa kanssa heidän emotionaalisesta terveydestään, kaikista psykologisista vaikutuksista ja tavoista hallita syövän jälkivaikutuksia.

Tuleeko lapselle syöpähoidosta pitkiä sivuvaikutuksia?

Lapsuuden syövästä selviytyneet voivat kokea pysyviä sivuvaikutuksia hoidostaan, joita kutsutaan myöhäisiksi vaikutuksiksi. Nämä voivat vaihdella riippuen syövän tyypistä, saaduista erityisistä hoidoista ja yksittäisistä tekijöistä, sanoo tohtori Sharma.

Lue myös

Kannusta lastasi leikkimään ulkona!  Tunne 11 ulkoleikin etua

Mahdollisia myöhäisiä vaikutuksia voivat olla:

  • Fyysiset ongelmat: Elinvauriot, kasvuhäiriöt, hormonaaliset epätasapainot ja heikentynyt hedelmällisyys ovat yleisiä huolenaiheita.
  • Kognitiiviset ja oppimishaasteet: Joillakin selviytyneillä voi olla muisti-, huomio- ja oppimisvaikeuksia, mikä voi vaikuttaa heidän akateemiseen suoritukseensa.
  • Emotionaaliset ja psykososiaaliset vaikutukset: Ahdistus, masennus ja posttraumaattinen stressihäiriö (PTSD) voivat johtua syövän kokemuksen emotionaalisista seurauksista.
  • Toissijaiset syövät: Tietyt syöpähoidot voivat lisätä riskiä sairastua toisiin syöpiin myöhemmin elämässä.
  • Sydän- ja verisuoniongelmat: Sädehoito ja jotkin kemoterapialääkkeet voivat vaikuttaa sydämeen, mikä johtaa sydän- ja verisuoniongelmiin.
  • Endokriiniset häiriöt: Syöpähoidot voivat aiheuttaa hormonaalista epätasapainoa, mikä vaikuttaa kasvuun, murrosikään ja yleiseen endokriiniseen toimintaan.

Säännölliset seurantakäynnit lääkäreiden luona ovat välttämättömiä mahdollisten myöhäisten vaikutusten seuraamiseksi ja hoitamiseksi nopeasti. Tämä mahdollistaa varhaisen puuttumisen ja parantaa lasten syövästä selviytyneiden pitkän aikavälin terveystuloksia.

Lapsi, joka taistelee syöpää vastaan
Kannustaa terveellisiä elämäntapoja tukemaan lapsesi hyvinvointia syöpähoidon jälkeen. Kuvan tarjoaa: Freepik

Millä tavoilla vanhemmat voivat huolehtia lapsuuden syövästä selviytyneistä?

Lääkäreiden tapaamisen lisäksi vanhemmat voivat tehdä seuraavaa:

1. Terveellisen elämän kampanjat

Kannustaa tasapainoiseen, terveelliseen elämäntapaan, mukaan lukien ravitsevia ruokavalintoja, säännöllistä liikuntaa ja riittävää unta. Tämä edistää lapsesi yleistä hyvinvointia ja palautumista, sanoo tohtori Sharma.

2. Emotionaalinen tuki

Tarjoa emotionaalista tukea edistämällä avointa kommunikaatiota ja käsittelemällä lapsesi tunteita ja huolia. Tarvittaessa voit myös hakea ammattiapua hoidon jälkeisiin tunnehaasteisiin.

Valitse sinua kiinnostavat aiheet ja anna meidän muokata syötteesi.

PERSONOISTA NYT

3. Koulutustuki

Tee yhteistyötä opettajien ja koulun henkilökunnan kanssa ratkaistaksesi lapsesi kohtaamat oppimisvaikeudet tai kognitiiviset haasteet. Tämä varmistaa asianmukaiset majoitukset ja tuen koulutusympäristössä.

4. Myöhäisten vaikutusten seulonta

Ole valppaana mahdollisten myöhäisten vaikutusten merkkien varalta ja tee tiivistä yhteistyötä lääkäreiden kanssa varmistaaksesi oikea-aikaiset seulonnat ja toimenpiteet. Tämä sisältää sekundaaristen syöpien, sydänongelmien ja hormonaalisen epätasapainon seurannan.

5. Kannustaa itsenäisyyttä

Edistä lapsesi itsenäisyyttä ja itsehallinnon taitoja hänen siirtyessään normaaliin elämään, mikä lisää kontrollin tunnetta ja luottamusta terveytensä hallintaan.

6. Ota yhteyttä tukiryhmiin

Tutustu tukiryhmiin ja ole yhteydessä muihin perheisiin, jotka ovat kohdanneet lapsuuden syövän. Kokemusten jakaminen ja neuvot voivat antaa henkistä tukea ja käytännön tietoa, asiantuntija sanoo.

7. Kannata kokonaisvaltaista hoitoa

Kannata kokonaisvaltaista hoitoa ja varmista, että lapsesi saa koordinoitua, monitieteistä tukea lääkäreiltä ja vastaa hänen fyysisiin, emotionaalisiin ja koulutustarpeisiinsa.

8. Käsittele psykososiaalista hyvinvointia

Tunnista ja käsittele lapsesi kohtaamat psykososiaaliset haasteet, kuten ahdistus tai masennus. Tarvittaessa voit hakea ammattiapua tai terapiaa.

9. Edistä terveellisiä tapoja sisarusten keskuudessa

Laajenna hoitoa lapsesi sisaruksiin auttamalla heitä ymmärtämään ja selviytymään lapsuuden syövän vaikutuksista perheen dynamiikkaan. Kannusta avointa viestintää ja anna henkistä tukea koko perheelle.

Lapsuuden syövästä selviytyneiden hoitaminen edellyttää kokonaisvaltaista lähestymistapaa, ja vanhemmilla on ratkaiseva rooli auttaessaan lastaan ​​onnistuneesti siirtymään selviytymiseen ja viettämään terveellistä, tyydyttävää elämää syövän jälkeen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *